Creatieve opdrachten tijdens het rouwproces

Als er een huisdier of belangrijk persoon overlijd heeft dat altijd een grote impact op het hele gezin. Ieder zit vol van zijn eigen verdriet en gaat daar op zijn eigen unieke manier mee om. Hieronder staan een aantal van de opdrachten die ik gezinnen of kinderen laat uitvoeren om hun rouwproces in gang te zetten.

Bedenk wat er mee de kist in kan;

laat je kind nadenken over wat ze de overledene nog als laatste cadeautje mee kunnen geven. Overleg daarbij wel met de uitvaartonderneming over materialen die niet in de kist mee mogen. Bij een crematie mogen er geen materialen in de kist die niet verbranden. Bij begraven moeten de materialen biologisch afbreekbaar zijn.

Een afscheidsbrief, gedicht of stuk tekst schrijven;

Sommige mensen en kinderen vinden het fijn om hun gevoel/ emoties onder woorden te brengen. Dit kan door middel van een verhaal of gedicht. Het opschrijven van gedachten en herinneringen aan de overledene kan heel verhelderend en helend zijn. zowel voor jezelf als voor een ander. Je kunt de tekst ook laten lezen aan de persoon die gaat overlijden.

Dit zijn een paar opdrachten die vrij makkelijk uit te voeren zijn en die een groots effect op het rouwproces kunnen hebben. Door kinderen hun gevoel te laten uiten start het rouwproces en houd je zicht op het proces zodat deze goed begeleid kan worden.

Uiteraard heb ik er nog veel meer! Mail naar info@grow-coach.nl als je er graag een aantal wilt ontvangen.